januari 16, 2020

BRANDSKÄR X LARS SESTERVIK

Image

Brandskär inleder 2020 med att stolta kunna tillkännage att man bar inlett ett samarbete med den välkände glaskonstnären Lars Sestervik från Orust. Lars är en kreativ mångsysslare med starka rötter i livet både på och vid havet.

– Vi är otroligt glada över vårt samarbete med Lars som vi inleder nu inför våren/sommaren 2020. Vi har ett öppet sinne och får se vart det hela tar vägen. Lars är en kreativ själ och vi som företag inspireras och lyssnar noga på våra kunder och vad de vill ha så jag är otroligt spänd att få se hur det kommer att utvecklas. – Henric Carlsson, Delägare Brandskär

Som steg ett i samarbetet har Brandskär tillsammans med Lars tagit fram en kollektion med glas som kommer att återfinnas i alla nya båtar. Det är en exklusiv uppsättning med vin, whiskey och kaffeglas som är tänkta att sätta lite extra guldkant på tillvaron när man har lagt till, dukat upp och ska avnjuta en härlig lunch, middag eller fika ombord tillsammans med sin familj och vänner ombord. Kollektionen kommer att paketeras i en handgjord trälåda som görs ute på varvet på Vindön för att passa perfekt i den inredning som återfinns i båtarna.

För er som inte känner till Lars så är han uppvuxen i Sesterviken på Orust och utbildade sig vid Göteborgs Universitet i Fine Art och blev därefter glaskonstnär och akvarellmålare. Idag kan Lars titulera sig en sann mångsysslare och arbetar med snickeri, måleri, inredning, husrenovering och inte minst båtrenovering.

Att skapa i glas är något alldeles speciellt och kan beskrivas som att skapa i fyra dimensioner. Där samspelet mellan färger, ljus, olika lager och olika nyanser skapar en rörelse och berättar en unik historia som ger verken en själ. Ett måleri i flera lager som ögat kan se in i och förtrollas av.

Den kreativa processen börjar ofta med inre bilder där Lars får en idé som han senare måste komma på hur den ska förverkligas. Det brukar resultera i ett fritt skapande i trä som övergår i sandformar som senare fylls med glas. För vissa projekt sker arbetet direkt tillsammans med skickliga hantverkare på ett glasbruk.

Namnet Sestervik kommer just ifrån den vik där Lars är uppvuxen. Han flyttade dit permanent 1978 och tog då platsens namn. Det finns en lång historia av företagsamhet som sträcker sig tillbaka till Lars morfar, Henrik Arby. Han var kemist och byggde upp ett sylteri och en kolsyrefabrik i viken. Fuktigheten gjorde viken perfekt för att odla äpplen, päron, bigarråer vars frukt användes för att tillverka sylt och drycker.

Den verksamheten har sedan länge upphört men alla byggnader berättar historien om vad som en gång varit. Fruktfabriken är idag en båthall och den stenpir där ångbåten lade till är en vacker strandpromenad som leder upp till den lummiga trädgården där 100-tals fruktträd frodas tillsammans med exotiska träd som cypress och ceder.

Som estet och ”förbättrare av allt” har Lars under årens lopp metodiskt och noggrant renoverat husen och byggnaderna i viken och även flertalet båtar. Hans allra första båt var en GKSS-eka, därefter Andunge och Folkbåt. 1980 köpte Lars Peel. en båt tänkt för längre seglatser och vars höga rigg och djupa skrov borgar för goda sjöegenskaper. Linjerna liknar Einar Ohlsons fina entypskoster K 6, men Peel är i kravell och lite större. Namnet PEEL är en förkortning av den första ägarens barn. Lars är den sjätte ägaren och båten kan idag beskrivs som i möbelskick med omdukat däck, ombyggd sittbrunn, nytt luckgarage och en helt ny inredning. Nästa projekt som ska förädlas och förfinas är en klassisk K32a.

Nedan ser ni två exempel på Lars fantastiska glasskulpturer. För mer information om Lars och hans spännande arbete besök sestervik.se.

Fler nyheter & events